De huisvesting van vergunninghouders maakt veel los bij de landelijke politiek en in de media. Maar hoe zit het met de ervaringen van gemeenten waar vergunninghouders komen te wonen? Ervaren zij weerstand bij inwoners? Of is er juist veel draagvlak? Movisie vroeg het aan meer dan tweehonderd Nederlandse gemeenten en geeft aanbevelingen aan het Rijk en gemeenten om draagvlak te vergroten.
Uit de verkenning blijkt dat bijna alle gemeenten wel eens weerstand ervaren van inwoners tegen de huisvesting van vergunninghouders. Die weerstand is meestal licht van aard en komt veelal maar een enkele keer voor, in de vorm van protestbrieven, e-mailtjes of uitingen op sociale media. Sterke weerstand of weerstand waarbij de wet wordt overtreden, zoals bedreiging of vandalisme, komt relatief weinig voor. Weerstand heeft meestal niet te maken met bepaalde groepen vergunninghouders of een bepaalde woonvorm. Wel signaleren gemeenten een meer negatieve houding als het gaat om de huisvesting van alleenstaande vergunninghouders in grote gezinswoningen, in afwachting van gezinshereniging. Diezelfde houding zien we ook als het gaat om de huisvesting van groepen (jonge) mannen op één locatie.
Solidariteit
Naast weerstand ervaren medewerkers bij gemeenten ook actieve steun voor huisvestingsplannen, maar in mindere mate. De veelal lichte vormen van steun komen volgens gemeenten vooral voort uit solidariteit met vergunninghouders en worden bijvoorbeeld geuit via telefoontjes, e-mailtjes, brieven gericht aan de gemeente of berichten op sociale media. Soms ontstaat steun ook als reactie op weerstand van anderen.
> Lees meer of download het rapport op de website van Movisie