Arbeidsmigranten in Westland: wonen, werken en leven

In het nieuwe jaar buigt de gemeenteraad zich over de visie op arbeidsmigranten in Westland. De visie is het resultaat van een gezamenlijk proces van de raad, het college, betrokken inwoners, ondernemers en de ambtelijke organisatie. Het biedt kaders voor de manier waarop Westland wil anticiperen op arbeidsmigratie. Arbeidsmigranten dragen op dit moment voor een groot deel bij aan het in stand houden van de economische kracht van Westland. Wie wil werken in Westland is welkom. Daarom streeft de gemeente naar een eerlijk woon- en werkklimaat.

Begin 2012 is gestart met een expertmeeting in de raad. Hier is een viertal bouwstenen uit voortgekomen, te weten: “Aantallen”, “Nut en noodzaak”, “Huisvesting” en “Plek in de Westlandse Samenleving”. Deze bouwstenen zijn in mei 2012 besproken in een bijeenkomst met betrokken ondernemers, inwoners en raadsleden. In deze bijeenkomst werden de bouwstenen bevestigd door de aanwezigen.

Nut en noodzaak
De glastuinbouw heeft zich ontwikkeld tot een hightech sector met veel werkgelegenheid en werk op allerlei niveaus. Ondanks automatisering en robotisering blijven er grote aantallen mensen nodig om het productiewerk te kunnen doen. Daarom hanteert Westland het motto: wie wil werken, is welkom in Westland. Tijdens de bijeenkomsten, bijvoorbeeld de expertmeeting op 31 januari 2012 en de inwonersbijeenkomst op 24 mei 2012, is uitgesproken dat het overduidelijk is dat arbeidsmigranten in Westland nodig zijn. Vaak wordt daar aan toegevoegd dat het de verwachting is (van ondernemers, uitzendbureaus, brancheorganisaties e.d.) dat arbeidsmigranten in de toekomst nog steeds nodig zijn in Westland.

Aantallen
Er zijn verschillende groepen arbeidsmigranten te onderscheiden. In Westland hebben we op dit moment met name te maken met de circulaire migranten, de zogenaamde internationale forensen. Deze groep is wel enigszins geïntegreerd, ze werken hier, maar ze zijn hier maar kort. Ze zijn nog steeds sterk georiënteerd op het land van herkomst. Sommigen werken hier al vele jaren, maar wisselen hun verblijf hier af met wonen in het land van herkomst.

Plek in de Westlandse samenleving
In de door de raad van de gemeente Westland ingediende motie van 10 november 2009 is het  verwoord: de hier wonende arbeidsmigranten worden behandeld als Westlanders en hebben dezelfde rechten en plichten.

De gemeente Westland zet sterk in op inschrijven van arbeidsmigranten in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Door inschrijving in de GBA krijgen arbeidsmigranten dezelfde rechten en plichten als de overige inwoners van Westland en wordt de groep zichtbaar voor de gemeente Westland en andere partijen. Hierdoor kunnen ongewenste situaties worden voorkomen.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten arbeidsmigranten. Voor de tijdelijke arbeidsmigranten is het met name van belang dat zij goed gehuisvest zijn. Voor de arbeidsmigranten die langer blijven, is het belangrijk om ze hun plek te laten vinden in de Westlandse samenleving en de Nederlandse taal te leren. De arbeidsmigranten hebben hierin natuurlijk hun eigen verantwoordelijkheid. De gemeente Westland gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid van burgers, bedrijven, organisaties en verenigingen. De gemeente is pas aan zet wanneer het beroep op de eigen kracht en de kracht van de omgeving niet werkt.

Huisvesting
Onderzoek van de Erasmus Universiteit en Nicis wijst uit dat de grootste groep arbeidsmigranten in Westland hier tijdelijk is (de circulaire arbeidsmigranten). Voor deze groep zijn de zogenaamde “short-stay” locaties nodig. Voor de huisvesting van arbeidsmigranten zijn in september 2012 de kaders door de raad vastgesteld.

De gemeenteraad buigt zich 22 januari over de visie Arbeidsmigranten in Westland: wonen, werken en leven. Het stuk wordt eerder besproken in de commissie EFO op 8 januari.

bron: gemeente Westland

Datum:
Dossier:
Onderwerp: