Eindhoven: maatschappelijke opvang voorbereid op vorstperiode

Voor de vorstperiode hebben de partners in de maatschappelijke opvang (Stedelijk Kompas), KDET en de vrijwillige inloopvoorzieningen de nodige voorbereidingen getroffen voor de opvang van daklozen. Zo is er een winternoodregeling ingesteld die ingaat als de gevoelstemperatuur langer dan twee nachten daalt tot -5 graden Celsius of minder. Uitgangspunt van deze regeling: niemand hoeft buiten te slapen. De winternoodregeling treedt morgenavond, 7 december 2012 in werking.

De Winternoodregeling bestaat uit twee delen. Ten eerste worden daklozen gewezen op de mogelijkheid van nachtopvang en openstellen van extra opvangmogelijkheden bij strenge vorst. Zo zijn er in totaal 30 extra bedden bij Novadic-Kentron aan de Mathildelaan en op verschillende locaties van Neos.

Daalt de gevoelstemperatuur vervolgens verder tot -10 graden Celsius of minder, dan zoeken Politie en Bemoeizorg buitenslapers actief op en verwijzen of begeleiden ze hen, zo nodig met dwang, naar opvangmogelijkheden.

Aanmelden
Cliënten kunnen zich aanmelden via een centraal aanmeldnummer (040-235 90 70, Instroomhuis Neos). Vanaf de tweede dag dat de winternoodregeling in werking is, kunnen cliënten Õs morgens ook een plek voor de volgende nacht reserveren. Zij moeten zich dan tussen 16.15 en 21.00 uur melden bij de opvangvoorziening. Hier kunnen zij tot 8.45 uur verblijven.

MOE-landers
Ook voor Midden- en Oost Europeanen (MOE-landers) die in principe geen gebruik mogen maken van opvangvoorzieningen, is vanuit de winternoodregeling, opvang geregeld. Maar om te voorkomen dat dit MOE-landers van elders uit het land aantrekt, komt er een actuele lijst van in Eindhoven bekende MOE-landers. Alleen zij maken aanspraak op een slaapplaats.

Telefoonnummer
Indien inwoners van Eindhoven zich tijdens de vorstperiode zorgen maken over daklozen in de stad, kunnen zij contact opnemen met de politie via telefoonnummer 0900 – 88 44.

bron: gemeente Eindhoven

Datum:
Dossier:
Onderwerp: