Flex Logies Gebouw, Eersel

Het Flex Logies Gebouw is half juni 2013 in gebruik genomen. Het bestaat uit drie gebouwen van twee woonlagen, die samen een kleinschalig complex vormen.

Elke woonlaag heeft een keuken/woonkamer en vijf kamers waarin per kamer maximaal drie personen verblijven. Per kamer is er een badkamer met douche en toilet. Iedere kamer beschikt over internet en satelliettelevisie. Het complex is eigendom van woningstichting de Zaligheden. Metaal Flex huurt van de Zaligheden en verhuurt de woonruimte weer door aan haar werknemers. Het complex heeft een capaciteit van 60 tot 90 bewoners.

Eersel: drie partijen plegen nieuwbouw voor arbeidsmigranten

EERSEL 29 november 2012 – In de Brabantse gemeente Eersel wordt donderdag 6 december 2012 de eerste steen gelegd voor het ‘Flex Logies Gebouw’, waarin vanaf volgend voorjaar maximaal tachtig arbeidsmigranten gaan wonen. Dit is het eerste nieuwbouwproject voor deze doelgroep in Nederland waarbij werkgever, gemeente en woningcorporatie samenwerken. De initiatiefnemers zijn Metaal Flex Nederland, de gemeente Eersel en Woningstichting de Zaligheden (WSZ). 

De bewoners van het Flex Logies Gebouw, meest Polen, zijn werknemers van Metaal Flex Nederland. Het gebouw aan De Vonder in Eersel wordt een kleinschalig wooncomplex van drie gebouwen met ieder twee woonlagen. Elke woonlaag heeft een woonkeuken en vijf kamers waarin per kamer twee of drie personen verblijven. Er zal straks 24 uur per dag een huismeester aanwezig zijn. De bewoners betalen netto 150 tot 200 euro huur per maand.

Metaal Flex Nederland is een van de grotere detacheerders van Zuid-Nederland en heeft voortdurend zo’n vijfhonderd mensen onder contract. De werknemers, die via de eigen werving- en selectiebureaus in Polen naar Nederland komen, zijn vooral werkzaam in de lokale industrie. Voor directeur-eigenaar Roel van Heugten van Metaal Flex Nederland wordt met de nieuwbouw een lang gekoesterde wens realiteit: goede, op maat gemaakte woonomstandigheden voor de werknemers. “Hiermee laten we zien dat het wel degelijk kan: moderne, betaalbare en nette voorzieningen waar werknemers blij van worden.”

De drie partijen in Eersel hebben in 2009 de handen ineengeslagen om samen nieuwbouw te realiseren. Wethouder Roeland van Hooff: “Over betere huisvesting van arbeidsmigranten wordt al jarenlang gesproken, in het hele land. Wij hebben nu concrete stappen gezet.” Directeur-bestuurder Gerrit van der Weijst van WSZ: “Aangezien er structureel tijdelijke arbeidskrachten uit het buitenland nodig zijn om hier de economie draaiende te houden, is het onze verantwoordelijkheid om ook voor hen fatsoenlijke huisvesting te verzorgen. Dat gebeurt nu in Eersel.”

Huisvesting voor arbeidsmigranten staat momenteel volop in de politieke en bestuurlijke belangstelling, ook in de regio Eindhoven. De landelijke overheid wil dat werkgevers, gemeenten en woningcorporaties hier gezamenlijk de schouders onder zetten. Een week na de eerste steenlegging houdt het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) een regionale conferentie over deze problematiek. Ook hier zijn de drie belangrijkste deelnemers werkgevers, gemeenten en woningcorporaties.

Impressie van het Flex Logies Gebouw

Flex Logies Gebouw

Het Flex Logies Gebouw ligt centraal tussen verschillende industrieterreinen in Eersel en omgeving. De meeste bewoners hebben daar hun werk. De locatie is ook niet ver van het centrum van Eersel, zodat alle voorzieningen voorhanden zijn. De bewoners van het Flex Logies Gebouw vestigen zich hier niet permanent; zij houden hun hoofdverblijf in het land van herkomst. Meer informatie op www.flexlogiesgebouw.nl

Gemeente Eersel

De gemeente Eersel bestaat uit zes dorpen (Eersel, Duizel, Knegsel, Steensel, Vessem en Wintelre), die samen 18.000 inwoners hebben. Eersel is een van de vijf Brabantse Kempengemeenten. In totaal verblijven in deze vijf gemeenten naar schatting een kleine tweeduizend arbeidsmigranten. De overgrote meerderheid daarvan is afkomstig uit Polen. www.eersel.nl

Woningstichting de Zaligheden

Woningstichting de Zaligheden (WSZ) te Eersel verhuurt, onderhoudt, renoveert en ontwikkelt woonruimte in de Kempen. Met circa 3.500 verhuureenheden is WSZ de grootste verhuurder in de regio. De woningen bevinden zich verspreid over negentien kerkdorpen, gelegen in de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden. www.wsz.nl

Metaal Flex Nederland 

Metaal Flex Nederland fungeert al een kleine vijftien jaar als schakel tussen werknemers uit Midden- en Oost-Europa en bedrijven in Nederland die flexibel inzetbare, meestal laaggeschoolde arbeidskrachten nodig hebben. Behalve het Flex Logies Gebouw heeft Metaal Flex Nederland een voormalig hotel in Meijel in gebruik voor de huisvesting van werknemers. Daar wonen 70 arbeidsmigranten. Verder heeft Metaal Flex Nederland verspreid over de Kempen nog woonruimte voor zo Õn 300 werknemers. www.metaalflex.com

Datum:
Dossier:
Onderwerp:
Arbeidsmigratie