Geslaagde regioconferentie in Limburg

Op 7 mei vond in Tienray (gemeente Horst aan de Maas) in Limburg een regionale conferentie plaats over huisvesting van arbeidsmigranten. Minister Spies van Binnenlandse Zaken woonde de conferentie bij.

De Minister roemde de samenwerking die in Noord Limburg al tot stand is gekomen om goede oplossingen te vinden voor de huisvesting van de ca. 15.000 arbeidsmigranten die in dit gebied werkzaam zijn.  Gemeenten, werkgevers, woningcorporaties en andere maatschappelijke instellingen hebben in deze regio al heel lang onderkend dat samenwerking hier nodig is. Daardoor is er naast de huisvesting ook aandacht voor integratie, onderwijs, gezondheid en veiligheid. Minister Spies wees in haar toespraak nog eens nadrukkelijk op het belang daarvan.

Burgemeester Kees van Rooij van de gemeente Horst en wethouder Lucien Peeters van Venray  zetten uiteen hoe de betrokken partijen in Noord Limburg samenwerken en hoe zij op weg zijn om de doelstellingen van de Nationale Verklaring die de regio mede heeft ondertekend te gaan realiseren.

Bestuurder Wim Hazeu van corporatie Wonen Limburg presenteerde de resultaten van een onderzoek, dat laat zien dat er ook in het Zuiden van provincie veel arbeidsmigranten zijn en dat zij vaak zorgwekkend zijn gehuisvest. Hij deed dan ook een appèl op de gemeenten, corporaties en werkgevers om ook in dat gebied de handschoen op te pakken en het voorbeeld van Noord Limburg te volgen.

Minister bezoekt poolse stagiaires

Na afloop van de conferentie bezochten de Minister en de andere deelnemers het recent geopende St Joseph Hotel . In dit hotel in een voormalig klooster in Tienray zijn inmiddels ca. 100 voornamelijk poolse arbeidsmigranten ondergebracht. Daarnaast zijn er ca. 90 kamers voor ‘gewone Õ hotelgasten, veelal toeristen, Floriadebezoekers en Pieterpadwandelaars.

Datum:
Dossier:
Onderwerp: