Flexwonen zit in de lift! Er is al veel informatie over, maar tegelijkertijd leven er nog tal van vragen. Met webinars en werkbezoeken op locatie delen Platform31, RVO, Expertisecentrum Flexwonen, AEDES, VNG en het ministerie van VRO informatie over flexwonen.
Actuele agenda:
Dinsdag 28 januari, 11.00 – 12.00 uur: Webinar over de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen (open vanaf 3 februari 2025)
Wil uw gemeente snel meer woningen ontwikkelen? Dan zijn flex- en transformatiewoningen vaak een goede oplossing. De Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen (SFT) helpt u deze woningen te financieren. In dit webinar hoort u meer over de wijzigingen van de SFT in 2025, het aanvraagproces en de samenhang met andere regelingen.
- Toelichting wijzigingen van de regeling, door Richard Derksen, ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Orderning (VRO)
- Aanvraagproces bij RVO, door Jordy Nederpelt (RVO)
- Samenhang SFT-regeling met de Herplaatsing garantie en Flexcity, door Annelies van de Nagel (RVO)
Klik hier voor meer informatie en aanmelden
Maandelijks vragenuur over flexwonen:
Elke eerste maandag van de maand van 15.00 tot 16.00 uur kunnen mensen die flexwoonprojecten ontwikkelen in gesprek te gaan met adviseurs en experts van het Expertteam Woningbouw van RVO. Het vragenuur wordt georganiseerd door Aedes en RVO.
De link voor meer informatie en aanmelding in 2025 volgt z.s.m.
Kijk hier terug naar eerdere webinars en flextours
Webinar 12 december 2024: Kennissessie rekenmodel verplaatsbare woningen
De businesscase van projecten met verplaatsbare woningen ziet er anders uit dan die van reguliere nieuwbouwprojecten. Dat komt vooral doordat de tweede exploitatietermijn en latere exploitatietermijnen ongewis en variabel zijn. Zowel bij gemeenten, corporaties als andere beleggers speelt de vraag hoe deze businesscase uitpakt. Daarom is er een gestandaardiseerd rekenmodel ontwikkeld. We leggen je graag uit hoe het model werkt en hoe je het gebruikt. Ook geven we een doorkijkje naar de update van het model.
Aedes met: Platform31, Sjoerd Blok, Thijs Luijckx, Peter de Groot, Gabi van der Pijl
Webinar 28 november 2024: Het interne proces (Binnenkort verschijnt hier een link naar de gehouden presentaties)
Zorgen voor verplaatsbare woningen vraagt om een soepele samenwerking tussen alle betrokken partijen. Maar hoe krijg je collega’s in de meewerkstand, binnen de gemeente of corporatie? Tijdens dit webinar gaan we hier dieper op in.
RVO met: Thysia Kleijwegt (Expertteam Woningbouw)
Webinar 29 oktober 2024: Flexkoopwoningen: een betaalbaar huis, maar wel met onzekerheden
Flexkoopwoningen van permanente bouwbesluit-kwaliteit zouden kunnen voorzien in de behoefte aan goedkope koopwoningen. Ze kunnen snel worden geplaatst en zo jonge werkende starters van onderdak voorzien. Met de Nationale Hypotheekgarantie worden ze dan (nog) betaalbaarder. Logischerwijs bestaan er de nodige vragen en risico’s. Nagenoeg alle flexwoningen (verplaatsbaar) worden als sociale huurwoning aangeboden. Als koopwoning bestaan ze bijna niet. Is dat onbekendheid, zijn de risico’s en onzekerheden te groot? Je koopt voor half geld een huis, maar dan wel op een tijdelijke plek. In dit webinar verdiepen we ons in de kansen voor betaalbare flexkoopwoningen.
Platform31 met: Provincie Gelderland, Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, HomeFlex.
Webinar 22 oktober 2024: Netcongestie en (flex)woningbouw
De drukte op het stroomnet neemt toe en de netbeheerders werken hard aan netverzwaring. Dat kost echter de nodige jaren. In tijden van grote woningtekorten is dat uiterst ongewenst. In deze bijeenkomst bij het ‘het Straatje erbij’ laten we zien wat er wèl kan. Met voorbeelden hoe in de praktijk problemen met netcongestie omzeild zijn. En waar netcongestie geen showstopper is voor woningbouw in het algemeen en tijdelijke, verplaatsbare flexwoningen in het bijzonder.
Platform31: Frank Wassenberg en Dirk Weulen Kranenberg met Herro Zoutendijk (HomeFlex); Thijs Grootte Bromhaar en Joost Jansen (Kleissen Bouwmanagement), Ron Stevens (ministerie van VRO).
Webinar 19 september: Goede samenwerking vormgeven tussen gemeente en corporatie bij flexwoningen
Hoe werk je als gemeente en corporatie goed met elkaar samen in een gestroomlijnd proces? Gemeente Olst-Wijhe en corporatie Salland Wonen vertellen over hun samenwerking in de flexwoonprojecten Vink en Wengelerhoek, gemeente Hilversum en De Alliantie over hun samenwerking in het flexwoonproject het Circusterrein. Wat zijn succesfactoren van een goede samenwerking? Wat is er over en weer nodig, wat moet je kunnen, en laten, wie heeft welke rol?
Met: Platform31, Aedes, gemeente Olst-Wijhe, corporatie Salland Wonen, gemeente Hilversum, corporatie De Alliantie.
Webinar 4 juli: Flexwonen en de openbare ruimte
Hoe kun je slim omgaan met de inrichting van de openbare ruimte bij tijdelijke projecten? In het webinar reiken we hiervoor slimme strategieën aan. Denk aan werken met duurzame en verplaatsbare of juist zeer vergankelijke materialen, of aan minimalistisch ontwerpen. Dit naar aanleiding van de Handreiking inrichting openbare ruimte flexwoonprojecten.
Met: RVO Expertteam Woningbouw, Starling Structures en Luck Dankers (expert expertteam).
Webinar april 2024: Flexwonen en de Omgevingswet
Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden, de wet die alles regelt voor de ruimte waarin we wonen en werken: de leefomgeving. De wet bundelt en vereenvoudigt regels en brengt procedures samen. Dat klinkt mooi op papier, maar wat betekent de Omgevingswet voor de realisatie van flexwoningen? En hoe waarborg je de beoogde versnelling?
Met: Platform31, RVO/Expertteam Woningbouw, Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en met de gemeente Assen.