Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2024

Hoewel er recent veel nieuwe studentenwoningen zijn opgeleverd en er veel concrete nieuwbouwplannen zijn, zal er in 2032 nog steeds een tekort van ruim 42.000 studenteneenheden zijn. Kences, het kenniscentrum studentenhuisvesting, noemt dat goed nieuws omdat het verwachte tekort in de toekomst flink lager is dan de prognoses van de afgelopen jaren lieten zien, terwijl er meer studenten op kamers zijn gegaan.

Eerder was de prognose dat er in 2032 nog een tekort van 60.000 studenteneenheden zou bestaan.De samenwerking binnen het Landelijk platform studentenhuisvesting heeft gezorgd voor omvangrijke nieuwbouwplannen van ruim 30.000 eenheden (2022-2032). In de nieuwe prognose wordt er van uit gegaan dat de basisbeurs voor studenten blijft bestaan en bedraagt het tekort in 2032 nog steeds ruim 42.000 eenheden. Dit tekort kan deels worden opgelost door nieuwbouw, maar niet helemaal. Ook vergunningsvrij woningdelen en hospitaverhuur is nodig.

 

Bouw kamers in plaats van studio’s

Er is met name een tekort aan studentenkamers met gedeelde voorzieningen, zoals in een studentenhuis. Volgens Kences bestaat echter 90 procent van de nieuwbouwplannen uit studio’s. Dat komt doordat studio’s voor huurtoeslag in aanmerking komen. Kamers met gedeelde voorzieningen gelden als onzelfstandige woonruimte, waarvoor geen huurtoeslag mogelijk is.  

Kamers bouwen is daardoor minder haalbaar, terwijl veel studenten deze juist verkiezen boven een studio. Onderzoekers van Platform31 stelden daarom onlangs voor om de huurtoeslag voor studentenstudio’s te verlagen en dat geld te gebruiken voor het subsidiëren van de bouw van nieuwe studentenkamers met gedeelde voorziening. Minister Mona Keizer liet in een reactie al weten daar niet voor te voelen.

 

Download hier de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2024

 

 

Datum:
Dossier:
Woonvormen bij flexwonen
Onderwerp:
Doelgroepen flexwonen, Facts en figures