Microwoningen op particuliere grond als flexibele, duurzame woonoplossing

Heb je hier al van gehoord? Iedereen die een stukje grond over heeft kan daar iemand op laten wonen, mét vergunning. Door Microwoningen te plaatsen op reeds benutte grond, ontstaat er een nieuwe oplossing tegen de woningnood.

Een volwaardig huis, maar dan in ‘t klein

Microwoningen zijn moderne woningen van 20 tot 50 m² die op elke grond geplaatst kunnen worden: in een grote achtertuin, of op grotere stukken kavels die ‘over’ zijn. De woningen voldoen aan het permanente bouwbesluit, maar zijn prima als flexwoning in te zetten. In Gouda staat de eerste.

 

Meer behoefte aan kleine flexwoningen

De behoefte aan een dak boven het hoofd is gigantisch. Tegelijk neemt het aantal één- en tweepersoonshuishoudens sterk toe. Betaalbaar wonen met ‘alles voor jezelf’ is voor heel veel mensen een bijna onbereikbare droom. Microwoningen leveren een kant-en-klaar thuis voor een betaalbaar maandbedrag. Duurzaam en flexibel. Wim Reedijk – Expertisecentrum Flexwonen  – ziet kansen: “Flexwoningen zijn de toekomst en dichten het gat tussen kamers, studio’s en reguliere woningen. Microwoningen onderscheiden zich hierin door de gewone man te faciliteren om zijn grond beschikbaar te stellen en zijn perfect als flexwoning in te zetten.”

 

360-gradenmodel

Er zijn veel flexwoningleveranciers, maar het bedrijf Microwoning.com onderscheidt zich in de totaaldienst, waardoor nieuwe grond beschikbaar komt waar de gemeente eerder geen weet van had. ‘Buurman Henk’ kan gewoon zijn vinger opsteken en zeggen: “ik heb nog wel een stukje grond over”, zonder dat het hem wat kost. Het bedrijf regelt de financiering; het bouw- en woonrijp maken van de locatie; het plaatsen van de woning; het vinden van een geschikte huurder; alles wordt door het bedrijf geregeld. De woning blijft in eigendom van Microwoning.com. In ruil voor het beschikbaar stellen ontvangt de grondeigenaar een maandelijkse compensatie.

Naast deze totaaldienst is het ook mogelijk om een microwoning los te kopen. De woningen voldoen aan het permanent bouwbesluit.

 

Gemeenten en minister De Jonge positief

Sinds de plaatsing van de eerste woning in Gouda, stromen de aanvragen van particulieren en gemeente binnen. Het komende jaar worden er 75 woningen geplaatst op locaties in alle provincies. “Deze principeakkoorden verschillen van één of twee woningen in een achtertuin tot hectares grond die bebouwd kunnen worden”, vertelt Matthijs. “Particulieren met grond zijn er genoeg. De sleutel ligt bij gemeenten die niet bang zijn voor bijvoorbeeld een interne discussie met een stedenbouwkundige die de situatie van vandaag blijft vergelijken met de situatie van pakweg 20 jaar geleden. Vooruitstrevende ambtenaren die out of the box durven te denken zijn perfect voor Microwoningen en dus meer huisvesting.”

 

Minister De Jonge draagt het initiatief een warm hart toe in zijn kamerbrief over het ‘Beter benutten van de bestaande woningvoorraad’. Ook diverse kamerleden kwamen reeds op werkbezoek in de woning in Gouda.

Datum:
Dossier:
Versnelling woningbouw, Woonvormen bij flexwonen
Onderwerp:
Verplaatsbare woningen