Minister Asscher sluit Taalakkoord met bedrijven

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal op 27 januari 2015 met verschillende bedrijven een Taalakkoord sluiten. Het gaat hier om een akkoord, waarbij werkgevers (SZW doet zelf ook mee als werkgever) taal op de werkvloer een impuls gaan geven.

Waarom een taalakkoord?

Maar liefst 1,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, schrijven en communiceren in het Nederlands. Een taalachterstand zorgt er voor dat mensen zich buitengesloten voelen, minder flexibel zijn, minder gezond en minder maatschappelijk actief. Ongeveer de helft hiervan heeft een baan. Grote kans dat zij ook in uw organisatie werken of bedrijven die u goed kent. Het invullen van online formulieren, lezen van veiligheidsinstructies, versturen van e-mails, communiceren met collega’s en klanten… Zonder voldoende taalbeheersing kunnen dagelijkse werkzaamheden een grote opgave zijn en is ontwikkeling niet mogelijk.Taalachterstand heeft dus niet alleen gevolgen in het sociale leven, maar ook op de werkvloer. Het kan zorgen voor lagere productiviteit, meer ziekteverzuim, veiligheidsproblemen, beperkte doorgroeimogelijkheden, en uiteindelijk financieel verlies voor het bedrijf.

Invulling van het Taalakkoord

Werkgevers die onderdeel zijn van het taalakkoord zetten een taalaanpak in binnen hun eigen onderneming en fungeren als ambassadeur richting bijvoorbeeld andere werkgevers binnen de branche, klanten en opdrachtgevers. In het akkoord gaan we uit van het belang van de individuele werkgever bij taal. Dat kan bijvoorbeeld modern werkgeverschap, duurzame inzetbaarheid van werknemers, goede dienstverlening en veilig werken zijn. SZW biedt aan bedrijven begeleiding op maat via een taaladviseur, die werkgevers kan adviseren over de meest geschikte taalaanpak aansluitend bij de vraag, invoering in het bedrijf en inbedding in het reguliere HR-beleid en evaluatie.

Meer informatie

Mail ons dan op PostbusTaalAkkoord@minszw.nl
Dan nemen wij contact met u op.

Datum:
Dossier:
Onderwerp:
Arbeidsmigratie, Taal en participatie