Minister reikt 125ste keurmerk huisvesting arbeidsmigranten uit

Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst reikte donderdag 16 oktober het 125ste keurmerk voor huisvesting van arbeidsmigranten uit aan DM Job B.V. Het keurmerk, ondergebracht in de Stichting Normering Flexwonen, maakt voor gemeenten, werkgevers, werknemers, buurtbewoners en andere betrokkenen zichtbaar dat huisvesting van arbeidsmigranten in orde is.

Minister Blok is verheugd dat hij een jaar na de uitreiking van het eerste certificaat vandaag het 125ste SNF certificaat heeft overhandigd. Hij verwacht dat het aantal aanmeldingen voor het keurmerk blijft groeien en riep alle betrokken partijen op om de norm gezamenlijk verder te ontwikkelen in het belang van goede huisvesting voor arbeidsmigranten in Nederland.

Sinds augustus 2013 kunnen uitzenders, werkgevers en particuliere huisvestingsbedrijven zich bij SNF aanmelden voor het keurmerk. 125 bedrijven, met meer dan 2.500 huisvestingslocaties zijn nu opgenomen in het register. Nog eens 75 bedrijven hebben zich aangemeld om het keurmerk te behalen.

Onafhankelijk 

In Nederland werken jaarlijks circa 300.000 arbeidsmigranten. Werkgevers organiseren vaak huisvesting voor hun buitenlandse werknemers, maar steeds vaker schakelen zij onafhankelijke private huisvesters in die zorgen voor het tijdelijk onderdak voor de werknemers.

Met het keurmerk voor huisvesting van arbeidsmigranten kunnen bedrijven aantonen dat hun huisvesting op orde is. Een steekproef van de huisvestingslocaties van de keurmerkhouders worden jaarlijks door een onafhankelijke instelling fysiek gecontroleerd op leefruimte, brandveiligheid, administratie en beheer, hygiëne, een minimum aantal sanitaire voorzieningen en kookgelegenheid. Voldoet de huisvesting niet, dan wordt de onderneming uit het register van SNF geschreven.

SNF is vorig jaar door ABU, NBBU, VIA, PPE/PVV, LTO, FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, LBV en De Unie opgericht om het aanbod en het gebruik van uitsluitend goede kwaliteit huisvesting voor werknemers uit het buitenland te bevorderen. SNF kent een onafhankelijk bestuur onder voorzitterschap van Koos Karssen.

Datum:
Dossier:
Onderwerp:
Arbeidsmigratie, Normering en certificering