De Re-Settle, een bijzonder woningontwerp van de Almeerse architect Rene van Zuuk, was voor het eerst in het echt te zien tijdens de Dutch Design Week 2016 in Eindhoven. Uitgangspunt van Re-Settle is om met minimale middelen een dorpsomgeving te scheppen waarin de asielzoekers individueel kunnen wonen en zich geborgen voelen.
De wooneenheden bestaan uit vrijstaande, semi-geschakelde en geschakelde units die naar behoefte gekoppeld kunnen worden. Ervaring leert dat het gebrek aan privacy door de asielzoekers zelf als grootste probleem wordt ervaren bij hun huisvesting. De units zijn een soort individuele hotelkamers voorzien van een entresol met bed, kastruimte, tafel met stoelen, een toilet, een wastafel en een douche. Het ontwerp heeft iets weg van een serie geschakelde iglo’s die zijn gemaakt van blokken piepschuim. Door een speciale coating aan de buitenkant kan de woning volgens Van Zuuk wel 100 jaar meegaan.
Van Zuuk is met RE-Settle één van de zes prijswinnaars van ‘A Home away from Home’. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers schreef samen met de Rijksbouwmeester deze prijsvraag uit voor een slimme oplossing voor de huisvesting van asielzoekers.
De units zijn vervaardigd uit een rechthoekig blok EPS van 4,8 x 2,4 x 1 m. Op ingenieuze wijze worden hieruit -in slechts twee uur- ringen gesneden die stapelbaar zijn tot een unit. Over de unit wordt een tentdoek getrokken voor de stabiliteit en om het geheel waterdicht te maken. EPS wordt geproduceerd met minimale inzet van grondstoffen (4%) en 96% lucht. Het is een mono-materiaal, dat 100% recyclebaar is.
Door de snelle opbouw, demontage- en recyclemogelijkheden is deze woonvorm erg geschikt voor noodopvang. De huisvesting is niet alleen goedkoop. Het is ook efficiënt te vervoeren door de nestelbare EPS-bouwelementen. De unit, zowel het kartonnen interieur als de EPS constructie, wordt als één zelfbouw-pakket aangeleverd.