Uuthuuskes, gemeente Aalten

In de buurtschappen van de gemeente Aalten (Gelderland) worden 10 zgn. Uuthuuskes geplaatst, hoogwaardige betaalbare huurwoningen voor jongeren met een sociale of maatschappelijke binding met de regio. Hierdoor kunnen ook de jongere generaties in de dorpen blijven wonen. De huizen zijn ca 60m2 groot (woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer) en volledig energieneutraal dankzij zonnepanelen. De bewoners krijgen een tijdelijk huurcontract voor vijf of twee jaar, afhankelijk van hun leeftijd. In die jaren kunnen ze zoeken naar (en sparen voor) een definitieve woning.

Het Uuthuuske, een ontwerp van The New Makers en gebouwd door WAM & Van Duren in Winterswijk, is modulair (houtskeletbouw) en kan binnen een dag worden verwijderd – inclusief de fundering op stelschroeven – en elders weer worden opgebouwd. De Uuthuuskes zijn eigendom van de gemeente Aalten maar worden verhuurd en beheerd door de hiervoor opgerichte Achterhoekse wooncoöperatie (AWC). Huurders moeten lid zijn van de AWC, zij betalen eenmalig een entreebedrag (€ 200) aan de wooncoöperatie, daarnaast jaarlijks een kleine contributie. Het project maakt ook deel uit van het landelijk onderzoek naar het gebruik van wooncoöperaties.


Aantal woningen
10, verspreid over 5 buurtschappen
Eigenaar
Gemeente Aalten
Start
mei 2021
Huurprijs
€ 525 excl. servicekosten
Soort eigenaar
gemeente
Doelgroep
jongeren
Gemengde bewoning
nee
Woonvorm
wonen
Aard gebouw
modulair/verplaatsbaar
Contractvorm gebruiker
tijdelijk huurcontract
Bijzonderheden
Huurders jonger dan 28 jaar krijgen een contract voor 5 jaar, oudere huurders een contract voor 2 jaar.

Meer info

Informatie
over inschrijven

De woningen worden worden verhuurd en beheerd door de hiervoor opgerichte Achterhoekse wooncoöperatie (AWC)Bekijk alle praktijkvoorbeelden op de kaart

| Deel dit artikel