123 Flexwonen

Zelfvoorzienende woningen voor medewerkers op Texel

Pontweg, De Koog

Woontij laat aan de Pontweg op Texel vier zelfvoorzienende ‘economiewoningen’ bouwen om medewerkers van Texelse bedrijven te huisvesten. Economiewoningen zijn sociale huurwoningen die zijn bestemd voor het huisvesten van niet van het eiland afkomstig personeel, dat in de loop van de tijd door kan stromen naar de reguliere huurmarkt. De nieuwe medewerkers behouden hun inschrijfdatum bij Woontij zodat ze vanuit deze woningen kunnen doorstromen naar een andere woning op Texel, waarna de woning weer vrijkomt voor nieuwe medewerkers. Als er meer behoefte is aan economiewoningen zal Woontij in overleg met de gemeente onderzoeken of op andere locaties nog meer van dergelijke woningen geplaatst kunnen worden. 

De woningen maken geen deel uit van het reservoir aan huurwoningen, het gaat om woningen die speciaal voor dit doel zijn aangekocht of gebouwd. Bedrijven en instellingen kunnen een optie op een economiewoning kopen voor €8712,-.

De ‘CO2 neutrale woningen’ worden gebouwd door het bedrijf LiveFree. De verplaatsbare woningen zijn onafhankelijk van fossiele grondstoffen. Ze zijn met elkaar verbonden via een zogenaamd MicroGrid, een klein gebouwtje van 4m² waar de kabels en een klein persriool naartoe lopen en waar de centrale voorzieningen zijn: een batterij en een aantal omvormers. Er is een computer die de verdeling van de energie regelt en bewaakt. Het dak bestaat uit zonnepanelen en er wordt een warmtebuffer toegepast. Daardoor hoeft de warmtepomp ’s nachts niet te draaien. Verwacht wordt dat de woningen meer energie opwekken dan dat ze gebruiken. Met het overschot zullen ze het naast gelegen appartementencomplex Tubantia van elektriciteit voorzien.

Aantal woningen
4
Aard gebouw
modulair/verplaatsbaar
Eigenaar/verhuurder
Woontij
Soort eigenaar
woningcorporatie
Doelgroep
(overige) starters/spoedzoekers, arbeidsmigranten
Gemengde bewoning
nee
Woonvorm
logies
Contractvorm gebruiker
tijdelijk huurcontract
Huurprijs
Bouwers/concept
Start
Eind 2018
Eind
Bijzonderheden

MicroGrid

Meer info Informatie over aanmelden

Een economiewoning is speciaal bestemd voor nieuwe medewerkers van Texelse bedrijven en instellingen. De woningen worden verhuurd door Woontij

Neem contact op met verhuurder

Bevat deze projectbeschrijving onjuiste informatie? Meld ons dat s.v.p. via info@flexwonen.nl.