Prijs-kwaliteitsysteem (PKS): tools en handvatten

De vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie, en brancheorganisaties ABU en NBBU, hebben in juli van dit jaar een akkoord bereikt over de nieuwe cao voor uitzendkrachten voor 2024. In de cao is een prijs-kwaliteitssysteem (PKS) opgenomen om huisvestingskosten voor arbeidsmigranten te reguleren. Het PKS gaat in per 1 januari 2025. Inmiddels zijn diverse handvatten en tools ontwikkeld.

Wat is het PKS?

Het Prijs-kwaliteitsysteem (PKS) biedt transparantie als het gaat om het bij de internationale medewerker in rekening brengen van huisvestingskosten. Het systeem zorgt ervoor dat er niet meer in rekening wordt gebracht dan kwalitatief gerechtvaardigd is. Daarnaast beoogt het systeem een kwaliteit verhogend effect te hebben op de huizenmarkt in de uitzendbranche. Het PKS heeft op een aantal aspecten van huisvesting kwaliteitsniveaus benoemd, met name over privacy en beschikbare ruimte. Meer informatie op de site van de ABU>


Waarom is PKS belangrijk?

Het PKS is van groot belang voor de uitzendbranche. Het biedt richting de internationale medewerker een handvat om te toetsen of de huisvestingkosten die in rekening worden gebracht kloppen met de kenmerken van de kamer. Daarnaast is het PKS er gekomen omdat er door malafide organisaties misbruik werd gemaakt van de ruime formulering rondom het in rekening brengen van huisvestingskosten in de vorige cao. Daar stond dat de werkelijke kosten in rekening mochten worden gebracht. De invoering van het PKS is dus mede een kans voor werkgevers om hun huisvesting te optimaliseren en zich te onderscheiden in een competitieve markt.


Welke tools zijn beschikbaar?

De ABU heeft samen met de vakbonden en de NBBU een handig rekenmodel ontwikkeld. Dit rekenmodel is namens alle cao-partijen openbaar bekend gemaakt. In het rekenmodel staat ook een uitleg. De normen die worden gehanteerd zijn terug te herleiden naar SNF. Het rekenmodel werkt met het WML per 1 januari 2025. Bij een wijziging van het WML zal het model per die datum aangepast worden.

 

Tools aangeboden door marktpartijen

Datum:
Dossier:
Huisvesting arbeidsmigranten
Onderwerp:
Wetten en regels