Raf Janssen: ‘Arbeidsmigranten normaal gehuisvest en betaald’

Regelmatig hoor of lees ik berichten in de media over slechte woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten. De ontoelaatbaarheid van zulke situaties dringt pas echt tot je door, wanneer je als wethouder in je eigen gemeente geconfronteerd wordt met mensonwaardige toestanden en genoodzaakt bent om met toepassing van bestuursdwang maatregelen te nemen.

Gelukkig zijn dergelijke misstanden uitzonderlijk, maar ze brengen wel aan het licht dat veel zaken rond arbeidsmigranten niet goed geregeld zijn. Als bestuurder mag je daar de ogen niet voor sluiten. Er wonen en werken enkele tienduizenden arbeidsmigranten in de regio Noord-Limburg. Steeds meer van hen willen zich hier voor langere tijd vestigen. Ze zijn onmisbaar voor de economie van deze regio en ze zijn een kans om de dorpen in deze regio vitaal te houden. Als wethouder zet ik me in voor een normale behandeling van de arbeidsmigranten: goede huisvesting en dezelfde arbeidsvoorwaarden als de andere arbeiders in Nederland. Soms vraagt dat om laveren tussen tegengestelde visies. Dat lukt als mensen naast hun visies oog houden voor de feiten. Lees verder.

Dit artikel is niet afkomstig van de EF-redactie. Daarom tonen wij slechts een deel van het artikel en linken we direct naar de originele bron.

Datum:
Dossier:
Onderwerp:
Arbeidsmigratie