Taalmaatjes helpen laaggeletterden met lezen en schrijven in Noordkop

Schagen en Hollands Kroon zetten Taalmaatjes in om laaggeletterden op weg te helpen. Het aantal mensen dat slecht kan lezen en schrijven is nog steeds te groot en er rust een taboe op om hulp te vragen. "Daar moeten we zo snel mogelijk van af."

De cijfers liegen er niet om volgens Esther van Vugt van het Taalmaatjesproject. Van de laaggeletterden in de kop van Noord-Holland is 60 tot 70 procent autochtoon. “De problemen worden steeds groter, zeker met de digitalisering. Ga maar eens een treinkaartje halen op het station. Dat kan tegenwoordig alleen nog maar via een apparaat.”

In de bibliotheek van Schagen krijgt de Poolse Ewelina Pawlak les van Taalmaatje Liesbeth Ranzijn. De lessen zijn laagdrempelig. “Het gaat erom dat ze leert wat ze nodig heeft, om boodschappen te kunnen doen, om haar baby straks voor te kunnen lezen of straks een nagelstudio te beginnen. Het is voor mij een stimulans dat Ewelina zo gemotiveerd is.” Lees verder>

Dit artikel is niet afkomstig van de EF-redactie. Daarom tonen wij slechts een deel van het artikel en linken we direct naar de originele bron.

Datum:
Dossier:
Onderwerp:
Arbeidsmigratie, Taal en participatie