Wethouder Norder opent hotel voor arbeidsmigranten Jaap Edenweg

Het nieuwe Wooncomplex Jobcenter Haaglanden op de Jaap Edenweg is op vrijdag 31 januari feestelijk geopend door wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie). In het onderkomen, dat in opdracht van uitzendbureau Jobcenter is gebouwd, kunnen 324 werknemers uit Midden- en Oost-Europa terecht. De eerste bewoners hebben hun intrek al genomen. Het complex is tijdelijk en bedoeld voor een periode van vijf jaar.

Wethouder Norder: ”Ik ben blij dat Jobcenter haar deuren opent. Het is goed voor de stad dat de werknemers hier gehuisvest zijn. Er zijn nog teveel plekken in de stad waar arbeidsmigranten met velen in te kleine woningen wonen. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de Haagse economie en goede huisvesting hoort hierbij.”

Er zijn 60 units beschikbaar, allemaal volledig ingericht en met een gezamenlijke keuken met zitgedeelte. In de kantine op het terrein is een recreatieruimte ingericht en is er een kleine winkel en een wasserette. Het complex is gebouwd op een voormalige tennisbaan met veel groen op het terrein. Rondom de woonverblijven is voldoende ruimte beschikbaar voor recreatie. De units dragen namen van tennissers, zoals ‘Azarenka’.

De bouw van het hotel is later klaar dan gepland omdat het uitzendbureau het ontwerp wilde aanpassen aan de nieuwste regels van de brancheorganisatie voor EU-arbeidsmigranten. In het nieuwe ontwerp is – omgerekend per bewoner – tien vierkante meter beschikbaar, in plaats van de acht in het oude ontwerp.

Jobcenter heeft samen met de politie en de gemeente Den Haag een beheerplan opgesteld. Hierin staan afspraken die calamiteiten en overlast moeten voorkomen. Eigenaar Mümin Gezici verwacht echter niet dat omwonenden hier bang voor hoeven te zijn: ”Deze mensen moeten elke dag hard werken in de groente- en fruitbranche en nemen hun werk zeer serieus. En wij als uitzendbureau doen dat ook.”

De bewoners van de flats in de omgeving van de Jaap Edenweg en andere belangstellenden zijn uitgenodigd om zelf een kijkje te komen nemen in het complex. Op zaterdag 1 februari is er voor hen een speciale open dag.

Datum:
Dossier:
Onderwerp:
Arbeidsmigratie