Column Jacos van Zelst: Bijzonder werd weer Gewoon

Het programma Versnellen Tijdelijke Huisvesting is ten einde gekomen. Programma's zijn tijdelijk. Ook deze. Als je wilt dat de inhoud blijft, moet het bijzondere weer gewoon landen in de reguliere organisatie. En dat willen we met flexwoningen. We willen dat ze een onderdeel zijn van de portefeuillestrategie van corporaties. Dat ze ook voor middenhuur beschikbaar komen zoals bij voorlopers Rabo SmartBuilds en AM Gebiedsontwikkeling. Dat ze een normale plek innemen in de gemeentelijk woonvisies. Waarom? Het woningtekort is zo groot dat we alle kansen om te bouwen moeten aangrijpen en flexwoningen zijn aanvullend op reguliere bouw.

Jacos van Zelst,  Programmadirecteur versnellen tijdelijke huisvesting bij minBZK

Succes

In de afgelopen twee jaar hebben we samen met de (voormalige) taskforceVTH en UitvoeringsorganisatieVTH, het Rijksvastgoedbedrijf, de Netherlands Enterprise Agency (RVO) enorm hard gewerkt om flexwoningen op de kaart te zetten. Met succes. Er staat een stelsel -dat nog verder uitgebouwd kan worden- waarmee realisatie echt mogelijk is. We hebben met College van Rijksbouwmeester & Rijksadviseurs en de bouwers gewerkt aan de kwaliteit. We hebben lopen duwen trekken en sleuren in het land om realisatie mogelijk te maken. Het Rijksvastgoedbedrijf kocht 2.000 woningen in, die we doorverkochten om een zwieper aan het concept en de markt te geven. We gaven de eerste typegoedkeuringen aan fabrikanten van woningen. En als dit jaar volgens de prognose ruim 8.000 flexwoningen idd worden opgeleverd, dan is dat ca 4 maal het aantal dat er in 2021 werd gebouwd.

Was alles dan fantastisch? Nee natuurlijk niet. We hebben dingen geprobeerd die niet gelukt zijn, minder goed uitvielen dan gehoopt of we niet goed hebben aangepakt. Maar ook daar hebben we veel van geleerd. Als je iets nieuws wilt bereiken dan moet je fouten durven maken.

 

Flexwoningen zijn here to stay.

Maar belangrijker, modulair bouwen heeft – durf ik wel te zeggen – hierdoor ook een boost gekregen. Het zorgt voor sneller realiseren, goedkoper bouwen met minder afval, minder arbeidskrachten die ook nog eens in betere omstandigheden werken, zorgvuldigere bouw die – anders dan reguliere bouw – al in de fabriek op type gekeurd kunnen worden. Modulaire bouw is adaptief en circulair. Veel bouwers van modulaire woningen bouwen ook nog eens met steeds meer biobased materialen tot soms wel >90%. Flexwoningen zijn daar een onderdeel van – die woningen die ook nog eens makkelijk verplaatsbaar zijn.

 

Ambassadeur

Het programma is dus gestopt. Ik dus ook. Al blijf ik natuurlijk een ambassadeur. De schijnwerpers gaan bij Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening niet van het thema af, wees gerust. Richard Derksen zal daar voor zorgen: Succes!

Dank aan alle medewerkers die afgelopen twee jaar aan het team verbonden waren! Het was mooi werk en met jullie altijd gezellig en fijn werken. Dank Chris Kuijpers en Marja Appelman voor de opdracht en het vertrouwen!

Ik ben nog niet weg uit de woningbouw, maar daarover later meer…

 

 

Zie ook andere columns op deze website

 

 

Datum:
Dossier:
Onderwerp: