Column Peter Loef: ‘Goed werkgeverschap versus verantwoord opdrachtgeverschap!’

Elke dag mag ik onze leden ondersteunen bij de invulling van hun goede werkgeverschap. We werken samen om de werk- en woonomstandigheden van arbeidsmigranten zo prettig mogelijk te maken. We zetten ons in om dit, samen met publieke en private partijen, zo breed mogelijk te organiseren en om de klojo’s aan te pakken en hen geen kansen te geven.

 

 

 

 

 

 

Peter Loef, programmamanager Arbeidsmigratie bij de ABU

 

Onze leden voelen zich verantwoordelijk voor de mensen die, vaak ver van huis, hard werken en daarmee Nederland draaiende houden. Samen zetten we ons in voor hun rechten, hun veiligheid en hun welzijn. We luisteren naar hun behoeften, zoeken oplossingen en implementeren verbeteringen die hun leef- en werkomstandigheden daadwerkelijk verbeteren. En ja, ook bij onze leden gaat niet alles goed, maar als er iets misgaat, wordt dit zo snel mogelijk hersteld. De stappen die het georganiseerde, bonafide deel van de uitzendsector heeft gezet, zijn indrukwekkend.

 

Eerlijke arbeidsvoorwaarden, eerlijke huisvesting

Per 1 januari 2025 is het Prijs-kwaliteitsysteem (PKS) ingevoerd, een systeem dat huurprijsbescherming biedt aan arbeidsmigranten die via onze leden werken. We hebben hiervoor een animatie ontwikkeld die onze leden kunnen gebruiken om de arbeidsmigrant hierover te informeren. Maar het PKS is meer dan een administratieve regeling; het is een instrument waarmee we arbeidsmigranten inzicht en bescherming bieden.

In onze cao hebben we samen met de vakbonden afspraken vastgelegd die arbeidsmigranten beschermen. Niet alleen via het PKS, maar ook met een opzegtermijn van 4 weken bij het einde van de arbeidsovereenkomst. Dat betekent dat mensen niet van de ene op de andere dag op straat staan. En mochten leden niet voldoende uren kunnen aanbieden, dan wordt aan het eind van een periode van 4 weken de mogelijk opgebouwde huurschuld kwijtgescholden. Misschien wel het meest baanbrekende: een inkomensgarantie van 2 maanden bij het eerste verblijf in Nederland. Dit is een aanbeveling van de commissie-Roemer die wij in de praktijk hebben gebracht. Want zekerheid is essentieel, zeker voor mensen die hier nieuw zijn en volledig afhankelijk zijn van hun werkgever.

De modelhuurovereenkomsten die we vorig jaar in 11 talen beschikbaar hebben gesteld, zijn inmiddels ingeburgerd. Dit is niet alleen een administratieve prestatie, maar vooral een signaal: wij zetten ons in voor transparantie en bescherming. Geen kleine lettertjes, geen verborgen kosten, maar duidelijkheid en eerlijkheid. Daarnaast hebben onze leden als lidmaatschapsvoorwaarde de Fair Employment Code ondertekend, waarmee zij zich expliciet inzetten voor het welzijn van de arbeidsmigrant.

 

Waarderen opdrachtgevers dit goede werkgeverschap?

Ondanks al onze inspanningen zijn de problemen nog niet opgelost. De klojo’s leven de regels nog niet na waardoor er steeds maar meer regels blijven komen. De overheid denkt vooral vanuit de maakbaarheid van onze economie en zoekt de oplossing in nieuwe regelgeving. Zelfs, zo bleek onlangs uit de wijze waarop zij de inschrijving bij de gemeente wil verbeteren, met nieuwe regels zonder deze te handhaven. Steeds meer bereiken ons de signalen dat leden opdrachten aan uitzendbureaus verliezen die al deze regels niet naleven en dus ook geen extra kosten maken. Het overzicht van alle punten waarin onze leden investeren, betekent in het hoofd van ‘een koude inkoper’ maar één ding: “Prima dat zij dit willen doen, maar dat betekent voor mij alleen dat ik meer moet betalen!

Alle ogen zijn gericht op de uitzendsector, terwijl degenen die arbeidsmigranten inhuren buiten schot blijven. Malafide praktijken verdwijnen pas als er geen markt meer voor is! Het is een kwestie van een eenvoudig en eeuwenoud principe: vraag en aanbod. Zo simpel is het.

 

Hand in hand vooruit

Ik kijk met bewondering naar het bonafide deel van de uitzendsector. Zij staan achter de cao-afspraken, de Fair Employment Code, het meldpunt, alle voorlichting, ons Vangnetproject ter voorkoming van dakloosheid, de SNCU en Doorzaam. Deze projecten en partijen dragen stuk voor stuk bij aan een eerlijke arbeidsmarkt.

Maar we kunnen dit niet alleen. Enerzijds hebben we belang bij een robuuste effectief optredende arbeidsinspectie die de klojo’s aan zowel de uitzendkant als aan de opdrachtgevende kant aanpakt. Anderzijds we hebben opdrachtgevers nodig die hun verantwoordelijkheid nemen, die niet voor de goedkoopste optie kiezen, maar voor de beste. Voor eerlijke huisvesting, eerlijke arbeidsvoorwaarden en fatsoenlijke behandeling.

 

Zie ook andere columns op deze website

 

 

Datum:
Dossier:
Onderwerp: